Zorgverlening
Wratten komen veel voor. Zij worden veroorzaakt door een virus.
Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet. Wratten kunnen gelukkig geen kwaad. Het wrattenvirus komt overal voor. Het zit vooral in een vochtige omgeving, zoals een zwembad. Ook in gymzalen verspreidt het virus zich gemakkelijk via blote voeten.
Wat moet ik doen bij wratten?
Als u eenmaal een wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Peuteren of bijten aan een wrat kan zorgen voor verdere verspreiding. Als een kind op een vinger of duim zuigt waarop een wrat zit, kunnen rond die plaats meer wratten ontstaan. Wratten kunt u proberen te voorkomen door in gymzalen en zwembaden schoenen of slippers te dragen. Als u wratten heeft kunt u er het beste van afblijven. Als u eraan peutert kunnen het er meer worden.
Aanpak van wratten
Afwachten
Omdat de behandeling soms pijnlijk is en wratten meestal (bij 65%) vanzelf genezen binnen twee jaar is het ook een optie om niets te doen en af te wachten. Pijn of cosmetische redenen, kunnen argumenten zijn om de wrat toch weg te halen.
Salicylzuur zalf
Via de assistente kunt u een recept halen voor Salicylzuur zalf. Dit smeert u een keer per dag, voordat u gaat slapen, op de wrat. De huid om de wrat heen beschermt u met vaseline.
Stikstof
Als salicylzuur niet werkt, kunt u de wrat met stikstof laten bevriezen. Probeer de dagen voor de behandeling zoveel mogelijk huidlagen van de wrat te verwijderen met een eeltvijl. Stikstof zit in een dampend vat. Een grote wattip gaat in het vat en wordt vervolgens op de wrat gedrukt. Vaak ontstaat er een blaar die binnen een week verdwijnt. Als de behandeling met stikstof niet in een keer helpt, moet de behandeling herhaald worden. Bevriezing met vloeibare stikstof is een pijnlijke behandeling.
Het is goed om uw kinderen daarop voor te bereiden.